زعفران در طب سنتی

توسط افرادی چون زکریای رازی، ابوریحان و ابن سینا مورد بررسی قرار گرفته شده است.

محققان دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در مقاله ای که توسط دکتر حسین حسین زاده استاد داروسازی و همکارش دکتر مرجان نصیری اصل تهیه و در مجله معتبرPhytotherapy research  از مجموعه مجلات Wiley به چاپ رسیده است. از مجموعه 5 جلدی کتاب دوم بوعلی سینا و بیش از 80 مقاله و کتاب استفاده کرده و در این مقاله اثرات درمان ادعا شده گیاه زعفران در کتاب قانون بوعلی سینا را توضیح داده و به اثبات رسانیده اند.

در این مقاله، ذکر شده که زعفران در طب سنتی جهت اثرات ضد تب، قاعده آور، خلط آور، شادی آور، تقویت قوای جنسی و … بکار می رود. کاربردهای این گیاه در طب سنتی در سیستم های مختلف بدن به طور کامل بیان شده است.

در بخش اصلی مقاله اثرات مختلف زعفران که در کتاب قانون ابوعلی سینا ذکر شده را با مقالات معتبر علمی مستند شده است که عبارتند از:

– مصرف خوارکی زعفران باعث بهبود رنگ و رو می شود (ذکر شده در جلد دوم کتاب قانون) که آزمایشات بالینی این اثر را به خوبی نشان می دهند.

– زعفران از بین برنده ورم گوش، عفونت و التهاب چشم می باشد، (که در آزمایشات حیوانی اثرات ضد درد و ضد التهاب آن به اثبات رسیده و در ادامه در طب نوین ذکر می شود)

– زعفران خواب آور و ضد اضطراب می باشد (که در آزمایشات علمی روز دنیا نیز بر روی حیوانات کاملاً اثبات شده)

– زعفران شادی آور و مفرح است (این اثرات در انسان وحیوان ثابت شده و اثرات همسان با داروهای ضد افسردگی استاندارد مانند ایمی پرامین و یا فلوکستین می باشد).

– گیاه تقویت چشم ذکر شده (در تحقیقات بالنین تاثیرات به اثبات رسیده) و نشان می دهد که ماده موثره زعفران در بهبود خستگی چشم و رفع استحاله ماکول چشم که در بهبود بنیانی نقش دارد موثر است و با افزایش جریان خون در شبکیه در درمان اختلالات لکه زرد شبکیه در اثر پیری نیز کاربرد دارد.

– روغن زعفران باعث تسهیل و تقویت اندامهای تنفسی می شود در آزمایشات حیوانی اثرات متسع کننده برونش روغن زعفران نشان داده شده است.

– مدر ومحرک قوای جنسی است. (در آزمایشات انسانی و حیوانی در مقالات جدید این اثرات نشان داده شده است).

– برای رفع گرفتگی قاعدگی مفید بوده و زایمان را تسهیل می کند(بر اساس کارآزمایی های بالینی مصرف زعفران خوراکی یا استشمام به مدت 20 دقیقه در درمان سندرم پیش از قاعدگی ، درد قاعدگی و… مفید است.)

– از زعفران بعنوان استفراغ آور، تقویت کننده معده و کبد و کاهش اشتها یاد شده.

(بر اساس تحقیقات علمی مصرف 180 میلی گرم عصاره زعفران در طول 8 هفته موجب کاهش خفیف وزن می شود.)

همچنین در کتاب  قانون آمده است که زعفران عفونت را از بین می برد و در آزمایشات میکروبی نشان داده شده که زعفران یا ماده موثر آن کروسین و سافرانال اثرات ضد میکروبی علیه اشرشیا، سالمونلا و کاندیدا دارد.

به طور کلی در طب عوام نقاط مختلف جهان، زعفران بعنوان آرام بخش، ضد اسپاسم، اشتهاآور، مقوی معده استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: محتوی حفاظت شده
X